Dekady po 2000 roku to czas ogromnych przemian w nauce o odżywianiu. W nowoczesnej dietetyce zmieniły się zalecenia, podejście do makroskładników i liczenia kalorii. Dietetyka przestała być jedynie sferą, którą zajmują się specjaliści. Zdrowe odżywianie i odchudzanie stało się modne. Diety, nowe zalecenia i innowacyjne produkty spożywcze wkroczyły w codzienność rozwiniętych społeczeństw. Tak samo, jak w modzie czy architekturze, w żywieniu i odchudzaniu pojawiają się trendy. Niektóre przemijają po kilku miesiącach, inne zostają na dużo dłużej i stają się częścią nowoczesnej dietetyki. Jakie są mocne trendy w odżywianiu i odchudzaniu?
W dzisiejszych czasach jedzenie to już nie tylko energia. Bardzo silnym trendem w odżywianiu jest spożywanie superfood czyli produktów naturalnych, które mają właściwości ochronne i lecznicze dla organizmu. A jest ich całe mnóstwo i mowa tu nie tylko o tak egzotycznej żywności jak miód Manuka i jagody goji. Superfood, które każdy może znaleźć w swoim otoczeniu to czarne porzeczki, jagody, zielone warzywa liściaste, siemię lniane czy pyłek pszczeli.
Rosnąca popularność produktów roślinnych wiąże się z coraz większą grupą wegan, wegetarian i osób ograniczających mięso, ale także z potrzebą eliminacji mleka z przyczyn zdrowotnych – głównie nietolerancji laktozy. Dawniej jedynymi roślinnymi odpowiednikami produktów odzwierzęcych, jakie można było znaleźć w sklepach, były tofu i kotlety sojowe. Obecnie dostępne jest nie tylko mleko sojowe, ale tez migdałowe, ryżowe, owsiane... Bez większych problemów można kupić jogurty na bazie mleka roślinnego i wegańskie lody, pasztety warzywne, a nawet wegańską szynkę, „mięso mielone” i steki. Roślinnych zamienników mięsa i mleka jest i będzie coraz więcej, ponieważ świadomość konsumentów stale rośnie.