Strona chudniesz-wygrywasz.pl nie jest już aktualizowana.
Aktualne informacje można znaleźć na stronie GacaSystem.pl
Gaca System
Przejdź na stronę gacasystem.pl
Zamknij okno aby przeglądać aktualną stronę. Zamknij

Chudniesz – Wygrywasz Zdrowie

Konrad Gaca
Konrad Gaca czytaj więcej

Konrad Gaca - Prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, jedyny w Polsce specjalista żywieniowy Certified Nutrition Specialist i trener klasy Master amerykańskiej federacji PROPTA, zrzeszającej najlepszych specjalistów żywieniowych, trenerów na świecie, trener Europejskiej Federacji Fitness & Wellness, specjalista do spraw promocji profilaktyki prozdrowotnej, pomysłodawca kampanii prospołecznej Chudniesz – Wygrywasz Zdrowie, twórca programu
żywieniowo-treningowego o charakterze prozdrowotnym.

Certyfikat Private Trainers Association
"Specjalista ds. Żywienia"
certyfikat certyfikat

Ogólnopolska akcja
Schudnij z Konradem Gacą

Nie czekaj, podejmij wyzwanie! Zacznij odchudzanie jak setki ludzi w całej Polsce i za granicą.

Dołącz do nas!


Poznaj sekrety zdrowego odżywiania i przy­łącz się do rywalizacji o nagrody. Trwa kon­kurs „Chud­nij ze Smakiem”. W tym miesiącu prezen­tujemy spraw­dzone recep­tur na przy­gotowanie chleba, powstałe w opar­ciu o założenia Gaca Sys­tem. Czekamy także na Wasze prze­pisy. Autorzy tych naj­ciekaw­szych i zgod­nych z zasadami zdrowego odżywiania otrzymają nagrody.

Prze­czytaj regulamin konkursu

Chud­nij ze Smakiem” to akcja promująca zdrowe odżywianie. W jej trak­cie prezen­tujemy prze­pisy, które pomogą w walce z otyło­ścią oraz dania, jakie powinny mieć w swoim jadłospisie osoby po zakoń­czonym już wyprowadzaniu z Gaca Sys­tem, a także wszyst­kie osoby zain­teresowane zdrowym trybem życia. Kon­kurs to także cenne nagrody; oprócz wyróż­nień miesiąca przy­znamy też nagrodę specjalną autorowi naj­lep­szego prze­pisu akcji. Zdobędzie on trzy tysiące złotych oraz tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania.

WYBIERZ, CO CHCESZPRZY­GOTUJ DANIE

Mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia. Płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane. Otręby: owsiane, żytnie Nabiał: jajka,mleko, jogurt, maślanka, kefir.

Dodatki: droż­dże suszone lub świeże, mak, mig­dały, miód, mleko, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, rodzynki, siemię lniane, słonecz­nik, masło nie­solone, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.

Zioła, przy­prawy, kiełki: zioła i przy­prawy świeże lub suszone bez dodatku soli np. anyżek, bazylia, cebulka suszona, cebulka szalotka, cynamon, czar­nuszka, cząber, czosnek granulowany lub świeży, estragon, imbir, kar­damon, kminek, kolen­dra, koper suszony, koperek świeży, kur­kuma, liście chrzanowe, lub­czyk, majeranek, nasiona kopru, oregano, pieprz praw­dziwy, pieprz ziołowy, natka pietruszki, pietruszka suszona, pomidor suszony w płat­kach, roz­maryn, jałowiec, papryka słodka, papryka ostra, szafran, szczypiorek, tymianek, zioła prowan­sal­skie, kiełki pszenicy, rzod­kiewki i inne.

Przy­pominamy, że wywal­czenie nagrody miesiąca staje się automatyczną prze­pustką do wiel­kiego finału, w którym gra będzie toczyć się o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania oraz trzy tysiące złotych. Akcja „Chud­nij ze Smakiem” to nie tylko kon­kurs, ale także promocja zdrowego stylu życia. Zależy nam na pokazaniu, że utrzymywanie formy, będąc na racjonal­nej diecie, nie musi oznaczać wiecz­nego żywienia się mdłymi i nie­smacz­nymi daniami, albo, co gor­sze, głodzenia się. Zdrowe gotowanie i jedzenie może być wielką frajdą. Trzeba tylko wiedzieć, co robić.

NAGRODA MIESIĄCA

Autor naj­lep­szego prze­pisu miesiąca otrzyma w nagrodę bez­płatny 28-​dniowy, indywidual­nie opracowany żywieniowo-​treningowy program odchudzający oraz wspar­cie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny sys­tem wideokon­feren­cji na plat­for­mie www.sos– odchudzanie​.pl. Wyróż­nienie miesiąca będzie prze­pustką do walki o nagrodę główną.

NAGRODA GŁÓWNA

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania otrzyma autor prze­pisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

– Konrad Gaca,

– znany pol­ski kucharz,

– przed­stawiciel grupy Polskapresse.

PISZ DO NAS :

Na propozycje prze­pisów czekamy do 21.12.2012.

Można je nad­syłać mailem: kurier­lubel­ski@chudniesz-wygrywasz.pl, dzien­nik­bal­tycki@chudniesz-wygrywasz.pl, gloswiel­kopol­ski@chudniesz-wygrywasz.pl, dzien­niklodzki@chudniesz-wygrywasz.pl , gazetaw­rocław­ska@chudniesz-wygrywasz.pl, dzien­nik­zachodni@chudniesz-wygrywasz.pl gazetakrakow­ska@chudniesz-wygrywasz.pl

lub pocztą na adres: Cen­trum Odchudzania Kon­rada Gacy , ul. Fabryczna 2 Galeria Gala III piętro. 20 – 301 Lublin

Z grona Czytel­ników co miesiąc wybierzemy autora naj­lep­szego przepisu

Dzisiaj odbędziemy kulinarną podróż nad Morze Śródziemne. To z tego rejonu wywodzi się nasz dzisiej­szy specjał, czyli chleb pita. O kuchni śródziem­nomor­skiej napisano tony książek i artykułów, więc jej zalety przy­po­mnimy jedynie w telegraficz­nym skrócie. Ten styl odżywiania wielu eks­per­tów uważa za znakomity spo­sób na zdrowe i długie życie. Wśród licz­nych atutów tej diety należy wymienić częste korzystanie ze zdrowych źródeł białka w postaci ryb, owoców morza i produk­tów mlecz­nych, obec­ność w posił­kach ogrom­nej ilo­ści warzyw oraz zdrowego tłusz­czu, jakim jest oliwa z oliwek, a także sięganie po wyroby powstałe w opar­ciu o pełné ziarna zbóż.

Pita występuje obec­nie w kilku odmianach charak­terystycz­nych dla róż­nych czę­ści wybrzeża Morza Śródziem­nego. Prezen­towany poniżej prze­pis to spo­sób na naj­zdrow­szą z moż­liwych odmian tego dania, a z wyrobami dostęp­nymi w fast food z kebabami łączy go jedynie nazwa.

 Autorką prze­pisu jest Ania Całka, liderka akcji Chud­niesz – Wygrywasz Zdrowie, która korzystając z Gaca Sys­tem, nie tylko schudła 82 kilogramy, ale także od czterech lat utrzymuje formę.

Główny skład­nik naszego wypieku to mąka orkiszowa. Orkisz to zboże nie­gdyś bar­dzo popularne w starożyt­no­ści i średniowieczu. Dzisiaj produkty powstałe z wykorzystaniem tej mąki można znaleźć na sklepowych pół­kach, a są one znacz­nie droż­sze od naj­popular­niej­szych pszenicz­nych. Orkisz wart jest swojej ceny. W porów­naniu z pszenicą zawiera znacz­nie więcej białka. To także znakomite źródło błon­nika pokar­mowego. Dzięki jego obec­no­ści poczujemy się nie tylko syci i nie będziemy mieć ochoty jeść więcej niż potrzeba, ani pod­jadać. Korzy­ści odczuje cały organizm.

Błon­nik zawarty w orkiszu pomaga regulować proces metabolizmu węglowodanów, zmniej­sza zapotrzebowanie na insulinę. Działa także jak naj­skutecz­niej­sze służby oczysz­czające i sprząta wszyst­kie nie­po­żądane sub­stan­cje takie jak metale cięż­kie i tok­syny. Nie możemy także zapo­mnieć o potwier­dzonym badaniami dobroczyn­nym działaniu w walce z nowotworami układu pokar­mowego. Sys­tematyczne spo­żywanie produk­tów z udziałem błon­nika pozwala zmniej­szyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Pomaga także zmniej­szyć ciśnienie tętnicze.

Mąka orkiszowa to nie tylko błon­nik. Obec­ność w niej: cynku wspomoże działanie naszego układu odpor­no­ściowego oraz wątroby, miedzi wyostrzy umysł i wspomoże układ krążenia, a selenu pomoże m.in. roz­prawić się z objawami prze­męczenia i pomoże w walce z wol­nymi rod­nikami. Orkisz zawiera także nienasycone kwasy tłusz­czowe, które mają udowod­niony dobroczynny wpływ na układ krążenia.

Pita zyska nie tylko na smaku, gdy dodamy do niej ząbek czosnku. To spraw­dzony środek o działaniu grzybo – i bak­teriobój­czym. Ma dobroczynny wpływ na poziom ciśnienia oraz wzmac­nia odporność.

Wiele dobrego zdziała dodatek ziół. Kolen­dra zwięk­sza wydzielanie soku żołąd­kowego i wspomaga proces trawienia, pomaga redukować poziom złego cholesterolu oraz ma działanie uspokajające. Tymianek jest znany ze swojego bak­teriobój­czego działania i należy o nim szczegól­nie pamiętać w czasie, gdy ist­nieje duże ryzyko wystąpienia prze­ziębienia i grypy. Skutecz­ność w walce z bak­teriami to także cecha ostat­niej z dodanych przy­praw, czyli oregano. Ma ono także działanie prze­ciw­grzybiczne, a olej z oregano stosuje się m.in. w czasie leczenia kan­dydozy. Pomaga także zapobiegać powstawaniu wrzodów dwunast­nicy i żołądka oraz ma działanie rozkurczowe.

Pita ziołowo-​czosnkowa Ani Całki, liderki akcji Chud­niesz – Wygrywasz Zdrowie
Składniki:

łyżeczka suszonych droż­dży
250 g mąki orkiszowej chlebowej
ząbek czosnku
garść świeżych ziół (roz­maryn, tymianek, oregano, kolen­dra)
oliwa z oliwek ( do wysmarowania misy )

Wykonanie:
Do wymieszanej mąki z droż­dżami powoli wlewamy 100 ml let­niej wody i wyrabiamy ciasto. Gdy skład­niki się połączą, dodajemy drobno posiekane zioła oraz czosnek prze­ciśnięty przez pra­skę. Wlewamy 50 ml wody i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie już miało formę elastycz­nej kuli, wkładamy je do misy (wysmarowanej oliwą) i zakrywamy folią. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miej­sce.
Ciasto należy podzielić na cztery czę­ści, każdą z nich spłasz­czamy, a następ­nie wał­kujemy. Wykładamy na papier do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miej­sce na 30 minut. Chlebki pita pieczemy przez 7 minut (w 250 stop­niach), aż wyrosną i zarumienią się lekko. Po upieczeniu pitę należy prze­kroić wzdłuż i utworzyć kieszonkę. Czas i tem­peratura mogą róż­nić się w zależ­no­ści od piekarnika.

Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:

62– letni Stanisław Pizoń po 8 miesiącach życia z Gaca Sys­tem jest 58 kg lżej­szy. Moja praca polega na kon­tak­tach z wieloma ludźmi, a jej efekty w dużej mierze zależą także od tego, jak mnie postrzegają inni. Po ukoń­czeniu studiów na war­szaw­skiej SGPiS prze­niosłem się do Lublina i zawodowo związałem się z PZU. Jestem już 30 lat agen­tem ubez­pieczeniowym i od tego, jak mnie oceniają inni, wiele zależy. A teraz lepiej widziani, bar­dziej godni zaufania, są na ogół ludzie dynamiczni, młodzi, szczupli. A ja mam 62 lata, jesz­cze nie­spełna rok temu ważyłem 145 kg.

Co robić, żeby schud­nąć albo nie przy­tyć? Prze­myślana dieta i aktyw­ność fizyczna to recepta znana wielu osobom. Nie­stety, nawet naj­lep­sze metody mogą okazać się nie­skuteczne, o ile nie zadbamy o tak pod­stawową sprawę, jaką jest sen.

Chcesz otrzymywać newsletter?

Kategorie

Aktualności z regionu