Gotowanie stało się modne. Od lat nie jest to już tylko zajęcie dla gospodyń domowych, ale często przyjemne, kreatywne hobby. Przygotowywanie zaskakujących potraw jest nie tylko domeną profesjonalnych kucharzy. Podróżowanie i próbowanie nowych, inspirujących kuchni stało się łatwe. Internet obfituje w informacje, instrukcje krok po kroku, filmy i szkolenia online. Teraz dobrze i ciekawie gotować może każdy. Dlatego tak wiele jest konkursów kulinarnych skierowanych zarówno do profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych, jak i do amatorów. Zawody te mogą stawiać na wszechstronność i umiejętność gotowania „wszystkiego”, dotyczyć tylko cukierników i przygotowywania deserów, czy skupiać się na konkretnej kuchni, np. danego kraju, jak kuchnia włoska, czy sposobie gotowania, jak kuchnia molekularna.
Konkursy kulinarne często są organizowane przez firmy produkujące i dystrybuujące żywność, hotele, władze miejskie, organizacje działające w miastach oraz wsiach i wiele innych. Przekrój tematyki tych konkursów jest niezwykle szeroki, od kuchni regionalnej po dania z kawioru. Konkursy tego typu organizowane są w związku z obchodami dnia ważnego dla danej społeczności lub w celu uświetnienia ważnego wydarzenia. Często sam konkurs jest takim wydarzeniem i gromadzi wielu widzów obserwujących zmagania kucharzy. Konkursy kulinarne są kierowane zarówno do profesjonalistów, jak i amatorów. O ile konkursy dla amatorów niosą ze sobą głównie rozrywkę, o tyle zawody dla profesjonalistów są ważnymi wydarzeniami w branży gastronomicznej, a prestiż związany z wygraną może znaczyć bardzo wiele w karierze kucharza.